Unde montez anvelopele pe mașină și ce specificații tehnice trebuie să aibă acestea?

Sunt multe service-uri unde vă puteți monta anvelopele alese pentru mașina dumneavoastră. În unele, nici nu aveți nevoie de programare, motiv pentru care nu vă cramponați de informațiile adesea contradictorii care vă parvin din mediul online, alegeți montajul la cumpărare și urmăriți specificațiile tehnice ale autoturismului dumneavoastră.

Informațiile privind  marcajele de pe partea laterală a anvelopelor sunt din ce în ce mai elocvente în perioada aceasta, iar rolul informațiilor de pe cauciucuri este acela de a explica beneficiarilor tot ceea ce trebuie să știe despre aceste anvelopele de iarnă sau de vară, atât în privința dimensiunilor (înălțime, lățime, grosime), dar și despre viteza maximă la care anvelopele se comportă conform standardelor tehnice, greutatea pe care o pot susține, dar și despre multe alte situații care le demonstrează rezistența în timp și pe teren de încercare.

Deși majoritatea șoferilor știu toate aceste aspecte tehnice, cum ar fi semnificația marcajelor cu privire la dimensiuni, totuși, nici celelalte marcaje nu ar trebui să fie neglijate.

Recomandarea celor de la vadrexim.ro este ca fiecare autoturism să fie dotat cu anvelope specifice,  cauciucuri vara,  cauciucuri de iarna sau chiar all season, conform datelor furnizate de către producător, de dimensiuni exacte, precizate cu maximă rigoare în cartea tehnică a autorurismului. Folosirea unor cauciucuri de dimensiuni diferite nu este doar pedepsită cu amenzi de către autorități, ci poate să ducă la punerea în pericol a siguranței tuturor participanților la trafic.

Orice altă dimensiune decât cea trecută în cartea tehnică a mașinii, poate afecta performanța autovehiculului dar poate creea situații neplăcute la sistemul de direcție.

Dimensiunile unei anvelope sunt marcate prin cifre și litere mari, ușor de observat, ca de exemplu la anvelope iarnă 205 55 R16 înseamnă: 205 indică lățimea maximă a cauciucului în milimetri de la o margine la alta, măsurata cu anvelopa umflată. 55 exprimă raportul dintre înălțimea părții laterale și lățimea acesteia; R arată tipul de construcție a cauciucului, iar 16 este o cifră care arată diametrul interior al anvelopei în inch.

Din punct de vedere legal, nici aici nu este indicat, deoarece în cazul în care, un agent de poliție ne oprește în trafic și verifică dacă sunt respectate datele menționate în cartea mașinii, putem fi amendați

Pe site-ul celor de la Nokian poți afla cum și mai ales ce înseamnă fiecare indice de performanță, dar și utilitatea și importanța lui în luarea deciziei privind echiparea mașinii tale cu anvelope potrivite.